Czym jest dieta dr Ewy Dąbrowskiej i jak ją stosować

O diecie dr Ewy Dąbrowskiej słyszał już chyba niemal każdy. Coraz głośniej o diecie w mediach, coraz więcej gwiazd i celebrytów chwali się efektami przeprowadzonego postu. Nie każdy jednak wie, czym tak naprawdę jest dieta dr Dąbrowskiej, jakie są jej główne założenia i jak prawidłowo ją zastosować.

Kim jest dr Ewa Dąbrowska

Dieta dr Ewy Dąbrowskiej nie jest nową modą, ani kolejną cud dietą ułatwiającą zgubić  zbędne kilogramy. Dieta, a raczej post leczniczy dr Dąbrowskiej ma swoje źródło już w latach 80. Wtedy to lekarz kliniczny Ewa Dąbrowska, po wieloletnich doświadczeniach zdobywanych podczas pracy w szpitalu oraz obserwacjach swoich pacjentów po nieskutecznym leczeniu farmakologicznym, opracowała swój niekonwencjonalny sposób leczenia chorób przewlekłych. Dr Ewa marzyła o całkowitym wyleczeniu swoich pacjentów, by znów mogli cieszyć się życiem.  Podczas prowadzenia badań trafiła na niesamowite wyniki leczenia chorób cywilizacyjnych głodówką oraz dietą jarzynową, które uzyskiwał przed 100 laty szwajcarski lekarz Bircher-Benner. Postanowiła zastosować ten sposób leczenia u swoich pacjentów, a efekty, które obserwowała były spektakularne. Pacjenci wstawali z łóżek, ustępowały bóle, normalizowało się ciśnienie, ustępowały objawy cukrzycy, cofały się zwyrodnienia. Przywracanie zdrowia żywieniem stało się pasją Ewy Dąbrowskiej, a metodę leczenia warzywami i owocami wprowadziła do swojej codziennej praktyki lekarskiej.

Dieta warzywno owocowa jako metoda leczenia

Dr Dąbrowska uważa, że organizm człowieka stanowi najwspanialszy, samoregulujący się układ, który dąży do utrzymania stanu równowagi, czyli zdrowia oraz ma niesamowite zdolności samoregeneracji i leczenia. Wystarczy zapewnić ciału odpowiednie warunki, a ono samo będzie wracać do zdrowia. Dzisiejszy człowiek daleko odszedł od naturalnego odżywiania. Zaczął ulepszać swój  pokarm m. in. poprzez obróbkę, rafinację, różnorodne dodatki chemiczne do żywności, które pozbawiają pokarm jego wartości biologicznej. Skutkiem tradycyjnego odżywania jest odkładanie się w tkankach organizmu licznych złogów, z którymi organizm nie potrafi sobie poradzić,  a funkcje narządów zostają upośledzone. Następstwem tego  jest rozwój przewlekłych niedomagań, zwanych chorobami cywilizacyjnymi. Według dr Dąbrowskiej najskuteczniejszym i najbardziej naturalnym sposobem prewencji przeciw coraz liczniejszym chorobom cywilizacyjnym  jest  głodówka lecznicza lub dieta warzywno – owocowa, a następnie radykalna zmiana stylu życia poprzez wprowadzenie zdrowego żywienia na stałe.

Czynniki powodujące choroby

Najważniejszymi  czynnikami warunkującymi zdrowie jest sposób odżywiania. Rodzaj przyjmowanego pokarmu może wywołać chorobę albo przywracać zdrowie. Nowoczesny model żywienia opiera się na spożywaniu dużej ilości mięsa, nabiału, zbóż, a na końcu dopiero warzyw i owoców. Półki sklepowe kuszą przetworzonymi produktami, które nie stanowią dobrego paliwa dla organizmu. Są pełne rafinowanych tłuszczy, cukru, soli, dodatków chemicznych i konserwantów. Według doktor Dąbrowskiej mięso jest czynnikiem toksycznym i przewlekle zatruwającym organizm. Mleko krowie, może być przyczyną zmian zwyrodnieniowych, miażdżycy, osteoporozy  i alergii. Typowa zachodnia dieta obfitująca w białka i tłuszcze zwierzęce, utwardzone oleje roślinne, cukier i białą mąkę jest związana z podwyższonym ryzykiem nowotworów, chorób serca, otyłości, cukrzycy, osłabia odporność immunologiczną oraz sprzyja powstawaniu wolnych rodników , które mogą uszkadzać wszystkie struktury komórkowe i wywoływać choroby.

Jak działa dieta warzywno-owocowa

Według dr Dąbrowskiej, aby skutecznie przywrócić  zdrowie należy cyklicznie przeprowadzić „oczyszczającą” głodówkę leczniczą  lub dietę warzywno – owocową, a następnie na stałe wprowadzić zdrowe żywienie. Czynnikami, które pomagają wrócić do zdrowia i homeostazy organizmu jest dowolny wysiłek fizyczny w postaci gimnastyki, spacerów, nordic walking.  Podczas diety warzywno-owocowej organizm uruchamia  szereg reakcji zmierzających do eliminacji nagromadzonych złogów, regeneracji i przywrócenia zdrowia. Okresowe niedostarczanie białka i tłuszczu doprowadza do zużywania własnych, zwyrodniałych białek, złogów tłuszczowych, cholesterolu. Taki proces nazywany jest odżywianiem wewnętrznym, podczas którego zachodzi proces regeneracji oraz ustępowania zmian chorobowych.

Jak długo trwa kuracja i co można jeść

Czas kuracji dietą warzywno-owocową zależy od zaawansowania choroby. Najlepsze wyniki uzyskuje się po sześciu tygodniach postu. I to powinien być maksymalny czas przeprowadzenia diety w domowych warunkach. Dietę 6-tygodniowo można przeprowadzić dwa razy w roku, najlepiej na wiosnę i na jesień. Można stosować także krótkie, np. dwutygodniowe kuracje przeplatające się z okresami zdrowego żywienia. Podczas diety można zjadać do 800 kalorii dziennie. Przekroczenie tej wartości kalorycznej spowoduje wyłączenie procesu odżywiania endogennego i oczyszczania organizmu. W czasie diety warzywno-owocowej zaleca się spożywanie warzyw i owoców ubogich w substancje odżywcze, takie jak:
korzeniowe: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan,
kapustne: kapusta biała, czerwona, pekińska, włoska, kalafior, brokuł, jarmuż
cebulowe: cebula, czosnek, por,
dyniowate: ogórki, zwłaszcza kiszone, kabaczek, dynia, cukinia
liściaste: sałaty, szpinak, seler naciowy, koper, zioła,  
psiankowate: pomidor, papryka,
owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny.

Do diety należy włączyć kiszonki, które regulują florę bakteryjną i przywracają jelitom sprawne funkcjonowanie. Zakazane jest spożywanie: zbóż, orzechów, ziemniaków, roślin strączkowych, chleba, mleka, oleju, mięsa, słodyczy, innych niż dozwolone owoce. Te pokarmy są zbyt odżywcze, powodują zahamowanie procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek. Nie należy także pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów. Warzywa zaleca się spożywać w postaci: surówek, soków, warzyw duszonych i zup gotowanych na wodzie bez tłuszczu. Ilośćpokarmów jest dowolna, zważywszy, że po kilku dniach diety znika uczucie głodu, co sprzyja ograniczeniu ilości spożywanych pokarmów. Należy pić dużą ilość wody. Można włączyć herbatki owocowe i napary ziołowe.

Na diecie dr Dąbrowskiej nie obowiązują żadne zasady dotyczące tego, w jakich porach i ilościach należy jeść. Jemy tyle, ile mamy ochotę, pamiętając o zasadzie do 800 kcal dziennie i liście dozwolonych produktów. Możemy jeść kilka posiłków w ciągu jednego dnia, a czasem tylko jeden. Gdy po kilku dniach włączy się odżywianie wewnętrzne, głód nie powinien już doskwierać. Możemy jeść głownie na surowo z dodatkiem gotowanych warzyw lub większość posiłków gotowanych. Możemy pić soki lub oprzeć post na samych zupach. Dr Dąbrowska zaleca spożywać jak najwięcej surowizny, lecz niektóre osoby mogą mieć kłopot z przyswajaniem surowych produktów, wtedy należy przejść na dania gotowane. Wsłuchujmy się w nasz organizm. On doskonale podpowiada nam, czego w danej chwili potrzebujemy. Do Ciebie należy decyzja, jak chcesz przeprowadzić post i która z opcji będzie dla Ciebie najlepsza.

Jak przebiega kuracja dietą warzywno-owocową

Podczas kilku pierwszych dni diety następuje przestawienie organizmu na tory spalania. Można w tym czasie odczuwać  osłabienie, głód, ból głowy. Do krwi uwalniają się toksyny. Ważne, by przetrwać ten niekomfortowy okres. Zwykle po 2– 3 dniach wszystkie dolegliwości ustępują. Warto w tym czasie wspierać ciało piciem dużej ilości dozwolonych płynów, by wypłukiwać toksyny na bieżąco. Po kilku dniach można zaobserwować brak głodu i chęci na jedzenie. To ewidentny znak, że odżywianie wewnętrzne się włączyło, a proces leczenia się rozpoczął. W czasie kuracji mogą występować tzw. kryzysy ozdrowieńcze w postaci nasilenia niektórych dolegliwości. Może pojawić się ból kolana, który doskwierał w dzieciństwie, odezwą się zatoki, na które często chorujemy, ból ucha, wysypka, ból dziąseł, kręgosłupa, czy stawów.  Z kryzysów ozdrowieńczych należy się cieszyć. To oznacza, że organizm zajął się naszym problemem. Trzeba pamiętać, że organizm sam wybiera, co w obecnej chwili jest najważniejsze i co chce leczyć. Efekty, które chcielibyśmy osiągnąć nie zawsze przychodzą podczas pierwszego postu. Czasem upragniony efekt może przyjść dopiero po kilku kuracjach przeplatanych zdrowym żywieniem.

Czym jest zdrowe żywienie

Aby zachować efekty postu, po zakończeniu diety warzywno-owocowej należy zmienić swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. Warzywa i owoce nadal powinny stanowić podstawę diety. Powinno się zrezygnować z wysoko przetworzonych produktów, żywności oczyszczonej, jak biała mąka, ryż, czy cukier. W diecie powinny znaleźć się produkty pełnoziarniste, cukier można zastąpić owocami świeżymi i suszonymi. Zalecane jest spożywanie tłoczonych na zimno, nierafinowanych olejów, ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie mięsa i produktów mięsnych, a włączenie białka roślinnego w postaci roślin strączkowych w połączeniu z wartościowym zbożem.

Jakie są wskazania i przeciwwskazania do diety warzywno-owocowej?

Dietę warzywno-owocową może przeprowadzić osoba zdrowa, celem wzmocnienia, zwiększenia energii, poprawy jakości snu, odmłodzenia, wyciszenia,  czy odczuwania radości. Szczególnymi wskazaniami do przeprowadzenia diety jest otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, choroby zwyrodnieniowe, osłabiona odporność, choroby endokrynologiczne, schorzenia neurologiczne i wiele innych. Przeciwwskazaniem do diety jest trudny do opanowania lęk przed przeprowadzeniem kuracji, stosowanie niektórych leków, choroby wyniszczające takie, jak niewydolność nerek, czy zaawansowane choroby nowotworowe.